facebook twitter googleplus

Davutoğlu Cenevre'de PYD değil, Suriyeli Kürtler olmalı

Politika

2018-07-13 17:47:31
Davutoğlu Cenevre'de PYD değil, Suriyeli Kürtler olmalı
İLGİLİ HABERLER
İletişim-Bilişim Devrimi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cuma günü Cenevre'de başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerinde PYD'yi (Demokratik Birlik Partisi) görmek istemediğiniifade etti.

 
 

 

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cuma günü Cenevre'de başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerinde PYD'yi (Demokratik Birlik Partisi) görmek istemediğini, ancak Suriyeli Kürtleri görüşmelere kabul edeceklerini ifade etti.
 
 

 

CNN televizyon kanalına bir röportaj veren Davutoğlu, PYD'nin askeri kanadı YPG'nin Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen PKK'nın bir uzantısı olduğunu söyledi.

Cenevre'de PYD Krizi: Türkiye Boykot Edebilir

ABD'nin Suriye'deki hava operasyonlarında YPG ile işbirliği yaptığının sorulması üzerineyse Davutoğlu, "YPG’yi meşru ortağı olarak görenler bölgedeki gerçekle birlikte yaşamıyor “yorumunu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında, Cenevre görüşmelerine Kürtlerin davet edilmemesi halinde Suriye barış görüşmelerinin başarıya ulaşmasının imkansız olduğunu söyledi.

Lavrov, "Bazı muhalif çevreleri dışarıda bırakacak şekilde getirilen öneriler uluslararası hukukun ciddi biçimde ihlali anlamına gelir" dedi.

Davetiyeler bugün gidiyor

İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanması beklenen Suriye barış görüşmelerinde Beşar Esad karşıtı muhalif grupların kimler tarafından temsil edileceği hala belirsiz.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura, bugün içerisinde görüşme davetiyelerini göndereceği ifade etse de hangi grıupların Cenevre'ye davet edileceğini açıklamadı.

Mistura sadece, muhalefet heyetinin 'olabildiğince kapsayıcı' olması için çalıştıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Reuters haber ajansına bir röportaj veren PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriyeli Kürtlerin görüşmelere çağırılmaması halinde Cenevre toplantısının başarısız olacağını savunmuştu.

 

 

 

Türkmenler: Çağırılmadık

Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberdeyse, Suriye'deki Türkmen grupların da Cenevre'deki görüşmelere çağırılmayacağı belirtildi.

Haberde Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa'nın "Türkmenlerin, Suriye muhalefeti içinde engellenmesiyle karşı karşıyayız... Bugün yeni bir Suriye inşa ediliyor ve Türkmenler görünmez kılınmaya çalışıyor. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Çatışmalar şiddetlendi

BM'nin Cenevre toplantısı girişimleri, Suriye'deki çatışmaların yeniden şiddetlenmeye başladığı bir dönemde geliyor.

Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı Suriye ordusu, Hizbullah militanları ve Rus hava desteğiyle birlikte Dera şehri yakınlarındaki Şeyh Meskin kentini muhalif gruplardan geri aldı.

 

 

 

Muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şeyh Meskin harekâtı sırasında Rus hava operasyonlarının son derece yoğunlaştığını ifade etti.

Şeyh Meskin, başkent Şam ve Suriye'nin güneyi arasındaki bağlantıyı sağlayan stratejik bir kent olarak kabul ediliyor.

Ordu dün de Beşar Esad'ın memleketi olan ve Alevi nüfusun yaşadığı Lazkiye bölgesinde Rabia kentini muhalif grupların elinden almıştı.

Ordunun bu son kazanımlarıyla Cenevre toplantılarında Beşar Esad'ın elini güçlendirmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160126_davutoglu_cenevre_pyd

Kaynak:
Etiketler : ,
Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

VİDEO GALERİ



YAZARLAR

  • Alptekin DaşargölAlptekin DaşargölTest
  • Üretken İnsanlarÜretken İnsanlarBir Dünya Yaratır Kadın
  • Özcan SaralÖzcan SaralCemaatin Vurucu Timi
  • Nurcan CanpulatNurcan CanpulatSiyaset ve sektörel gözlem
Alptekin DaşargölTest

FOTO GALERİ

Kapat