facebook twitter googleplus

Corona Virüsü Aşısını İlk Kim Alacak?

Politika

2020-06-25 20:08:18


Tüm dünyada etkili olan Corona virüsü salgını konusunda gözler aşı çalışmalarında. En çok merak edilen konulardan biri de aşı bulunduğunda ilk olarak bu aşıya kimin sahip olacağı.

 

 

Hali hazırda devam eden onun üzerinde aşı çalışması var. Bunların arasında İngiltere ve Çin tarafından yürütülmekte olan çalışmalar ön plana çıkıyor.

Bu hafta Amerikan Senatosu’nda konuşan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, aşı çalışmalarına ihtiyatlı yaklaştığını söyledi. Fauci, aşının bu yılın sonunda ya da 2021 yılının başında hazır hale gelmesi konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini kaydetti.

Hali hazırda birçok ülke milyonlarca doz aşı siparişi vermis durumda.

Örneğin Amerika ve İngiltere, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve AstraZeneca firması tarafından üretilen aşı için ciddi yatırımlar yaptı. Eğer bu aşı işe yararsa İngiliz siyasetçiler, aşının önce İngiltere tarafından kullanılacağını dile getiriyor. Amerika da sonbahardan itibaren yüklü miktarda aşıya sahip olmayı bekliyor. Ancak Amerika, farklı aşı çalışmalarına da yatırım yapmayı sürdürüyor.

Aşı Birliği benzeri örgütler de daha şimdiden yoksul ülkeler için aşı satın almaya çalışıyor. AstraZeneca firması, Hindistan’ın Serum Enstitüsü'yle aşının üretimi konusunda bir ruhsat anlaşması dahi imzalamış durumda. Anlaşma 1 milyar dozluk üretimi kapsıyor.

Dünya Sağlık Örgütü de aşının bulunmasının ardından etik kurallar çerçevesinde dağıtım için bir rehber hazırlıyor.

Aşı üretildikten sonra ülkelerin aşıyı vatandaşlarına nasıl uygulayacakları konusu da farklılıklar gösteriyor. Son olarak Amerikalı yetkililer, sıralı bir sistem geliştirmek üzere çalıştıklarını açıkladı. Buna göre salgın konusunda risk grupları belirlenip vatandaşların sırayla aşılanmaya başlanması hedefleniyor.

Kaynak:
Etiketler : ,
Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

VİDEO GALERİ



YAZARLAR

  • Alptekin DaşargölAlptekin DaşargölTest
  • Üretken İnsanlarÜretken İnsanlarBir Dünya Yaratır Kadın
  • Özcan SaralÖzcan SaralCemaatin Vurucu Timi
  • Nurcan CanpulatNurcan CanpulatSiyaset ve sektörel gözlem
Alptekin DaşargölTest

FOTO GALERİ

Kapat