facebook twitter googleplus

İYİ Parti Kâzımkarabekir Cemevi Hıdırellez Şenlik programını ziyaret etti.

Politika

2018-07-30 14:30:36


İYİ Parti Kâzımkarabekir Cemevi Hıdırellez Şenlik programını ziyaret etti.

İYİ Parti Ümraniye ilçe başkanlığı adına başkan yardımcıları Kâzımkarabekir Cemevi 10. Geleneksel Yıldönümü Etkinliği ve Hıdırellez Şenlik programını ziyaret etti.

 
 

 

İYİ Parti Ümraniye ilçe başkanlığı adına başkan yardımcıları Yüksel Karaçam,Mehmet Ali Özdemir, Av.Göksenin İnan, Kazım Serdaroğlu,Oktay Taşkesen,Yüksel Tazegül Kâzımkarabekir Cemevi 10. Geleneksel Yıldönümü Etkinliği ve Hıdırellez Şenlik programını ziyaret etti.

 

 

 

Anadolu Alevilik-Bektaşilik Geleneğinde Hızır, bin yılların uygarlıkları içerisinde yaratılan ve insanlara esin kaynağı olandır. Gönüllerde yaşatıla gelen ve kutsallık yüklenen Hızır’dır. Her türlü gerçekleştirilmeyen dileklerin ve duyulan özlemlerin  yardımcısıdır. Birlikte söyleştiğimiz, güldügümüz, ağladığımız, tasada ve kederde  insandan asla ayrılmayan ve hep insanda olan düşsel varlığın adıdır Hızır.

Türk-İslam tarihinin önemli ve vazgeçilmez ritüelleri arasına adını yazdıran Alevi toplum yaşamında Hıdırellez her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli yöresel etkinlikler eşliğinde kutlanılmaya başlanıldı.

Miladi Takvimi (Gregoryen Takvimi) doğrultusunda 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Fakat eski zamanlarda kullanılan Rumi Takvimi (Jülyen Takvimi) doğrultusunda 23 Nisan tarihinde kutlanmaktadır. 

Hıdrellez 6 Mayıs günü kutlanmaktadır. Bu tarihin bir başka özelliği ise, Anadolu’da ve dünya genelinde Alevi toplumlarında 6 Mayıs yaz mevsiminin başlaması olarak kabul edilmesidir. Buna göre halk arasındaki inanca göre, 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar süren 186 gün Hızır günleri 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadarı ise Kasım günleri yani kış günleri olarak kabul görmektedir. Yine 6 Mayıs’ta bülbülün güle kavuştuğuna inanılır.

 

 

 

Erdal Ahi, “Çok zor şartlarda burayı bu hale getirmek için gecemizi gündüzümüze kattık.”

10. Geleneksel Yıldönümü Etkinliği ve Hıdırellez Şenlik program kısa açıklamasında Kâzımkarabekir Cemevi başkanı Erdal Ahi, “Bizler birlikte kuruluşundan bugünlere mücadeleler vererek, bir kuruş desteklerle ve bir tuğla koyarak, bir fidanda sen dik sloganıyla bugünlere gelindi. İnşallah hep birlikte güzel yıllara ve günlere devam edeceğiz. Çok zor şartlarda burayı bu hale getirmek için gecemizi gündüzümüze kattık. Burada emeği geçen Kadıköy belediye başkanı Aykut Nuhoğlu’na, Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi’ye, İş adamlarımız ve üyelerimizin katkılarıyla Cemevimizin bugünkü görünümüne kavuşmasıyla kültürümüzü yaşatmak amacıyla buradayız.

 

 

 

“Binyılların uygarlıkları tarihi içerisinde yer alan esin kaynağının bilincini ve kültürünü yaşatmaktayız.”

Erdal Ahi, “Ümraniye Kâzımkarabekir Cemevi olarak Anadolu Alevilik-Bektaşilik Geleneğinde Hızır, binyılların uygarlıkları tarihi içerisinde yer alan esin kaynağının bilincini ve kültürünü buralarda yaşatmaktayız.”Açıklamalarını yaptı.  

 

 

 

Suat Dervişoğlu, “Öncelikle vatandaşlarımıza bizi biz yapan bir ve beraber oluşumuzdur.”

Ümraniye ilçe kaymakamı Suat Dervişoğlu, “Karabekir Cemevi 10. Geleneksel Yıldönümü Etkinliği ve Hıdırellez Şenlik programını kutluyorum. Ülkemize ve mahallemize büyük destek ve yardımları olacaktır. Öncelikle vatandaşlarımıza bizi biz yapan bir ve beraber oluşumuzdur. Bu bayrak altında, bir ve cesur olmak, bir millet  bir bayrak olmak, bizim ülkümüz sevdamızdır.”

 

 
 

 

Dervişoğlu,“Hıdrellez baharın, bereketin önemli nimetidir.”

Hıdrellezin öneminin açıklamasında Suat Dervişoğlu, “Bugün Hıdrellez bir baharın müjdeleyicisi, bolluk ve bereket günü, yağmur yağıyor bereketin önemli nimetidir. Bu bereketli günde tüm geleceğimizin bereketli ve bol olması dileğiyle tüm buradaki canları selamlıyorum.” Açıklamalarını yaptı.

Devam eden etkinlik Zakirlerin deyişleri, semah gösterimleriyle sonlandı.

Programa katılanlar CHP Sultanbeyli ilçe başkanı Murat Kantekin, Şahkulu Dernek kadın komisyonu başkanı Nazife Doğan, Arife Ser, Şengül Gürer, Şükrüye Gürsoy, Hülya Yalçınkaya’nın yanı sıra çok sayıda vatandaşlar katıldı.

 

 
 
 
 
Kaynak:
Etiketler : ,
Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

VİDEO GALERİ



YAZARLAR

  • Alptekin DaşargölAlptekin DaşargölTest
  • Üretken İnsanlarÜretken İnsanlarBir Dünya Yaratır Kadın
  • Özcan SaralÖzcan SaralCemaatin Vurucu Timi
  • Nurcan CanpulatNurcan CanpulatSiyaset ve sektörel gözlem
Alptekin DaşargölTest

FOTO GALERİ

Kapat